הגדרת ניתוחי כף רגל וקרסול
ניתוחי כף רגל וקרסול הם הליכים כירורגיים המיועדים לטפל בבעיות במבנה ובתפקוד של כף הרגל והקרסול. ניתוחים אלה מטפלים במגוון רחב של מצבים, החל מעיוותים מולדים ועד לפציעות ספורט ומחלות ניווניות.
תסמינים
תסמינים שעשויים להוביל לניתוח כוללים כאב כרוני בכף הרגל או בקרסול, נפיחות, עיוותים במבנה, קושי בהליכה או בעמידה, אי-יציבות בקרסול, ופגיעה בתפקוד היומיומי. במקרים של ארתריטיס, המטופלים עשויים לחוות נוקשות ומגבלת תנועה.
שיטות אבחון
האבחון מתבצע באמצעות בדיקה פיזית מקיפה, שיחה על ההיסטוריה הרפואית, ובדיקות הדמיה כגון רנטגן, CT, MRI או אולטרסאונד. הרופא יבחן את מבנה כף הרגל והקרסול, טווח התנועה, יציבות המפרקים ואת דפוס ההליכה של המטופל. לעיתים נדרשות גם בדיקות דם לשלול מחלות מערכתיות.
אפשרויות טיפול
ישנם מגוון סוגי ניתוחים, כולל ניתוחים לתיקון שברים, ניתוחי החלפת מפרקים, ניתוחים לתיקון רצועות וגידים, וניתוחים לטיפול בעיוותים כמו בליטות (בוניון) או אצבעות פטיש. בנוסף, ישנם ניתוחים לטיפול בבעיות כרוניות כמו דלקת גיד אכילס או תסמונת התעלה הטרסלית.
הכנה
ההכנה לניתוח כוללת בדיקות דם, הערכה רפואית כללית, והפסקת נטילת תרופות מסוימות. המטופל יקבל הנחיות לגבי צום לפני הניתוח ומה להביא לבית החולים. חשוב להכין את הבית לתקופת ההחלמה, כולל הסרת מכשולים ואיסוף ציוד עזר כמו קביים או הליכון. יש לדון עם הרופא על ציפיות מהניתוח ותהליך ההחלמה.
פרטי הניתוח
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, אזורית או כללית, תלוי בסוג ההליך ובמצב המטופל. במהלך הניתוח, הכירורג יבצע חתכים באזור כף הרגל או הקרסול, יתקן את הבעיה (למשל, יישר עצמות, יתקן רצועות או יחליף מפרק), ולבסוף יסגור את החתכים. משך הניתוח יכול לנוע בין שעה לכמה שעות, תלוי במורכבות ההליך.
סיכונים
סיכונים כלליים כוללים זיהום, דימום, תגובה להרדמה, ואי-איחוי של העצמות. סיכונים ספציפיים לניתוחי כף רגל וקרסול כוללים נוקשות או חולשה במפרק, שינויים בתחושה, צלקות, ובמקרים נדירים, פגיעה עצבית או כלי דם. ישנו גם סיכון לתסחיף ריאתי או קרישי דם ברגליים, במיוחד אם המטופל נשאר לא נייד לתקופה ארוכה.
טיפול לאחר הניתוח
לאחר הניתוח, המטופל יקבל הנחיות מפורטות לטיפול בפצע, שימוש בתרופות לשיכוך כאבים, ומתי להתחיל בפיזיותרפיה. חשוב להקפיד על מנוחה ולהימנע מלחץ על כף הרגל או הקרסול בתקופה הראשונה. המעקב הרפואי יכלול ביקורות קבועות לבדיקת התקדמות ההחלמה ולהסרת תפרים. תהליך ההחלמה המלא יכול לקחת מספר שבועות עד מספר חודשים, תלוי בסוג הניתוח ובמצב הכללי של המטופל. שיקום וטיפול פיזיותרפי הם חלק חיוני מתהליך ההחלמה ויסייעו בהחזרת התנועה והכוח לכף הרגל והקרסול.